O Nama

 

skola francuskog jezika u beogradu o nama

Centar za francuski jezik i kulturu Molière je prvi privatni centar čiji je cilj da podstakne širenje ne samo francuskog jezika već i frankofone kulture. Centar nosi naziv Žan Batist Poklena, poznatijeg kao Molijer, čuvenog francuskog dramaturga 17 veka i jednog od najpoznatijih komediografa svih vremena.

Centar Molière nudi Vam kurseve za učenja francuskog jezika namenjene svim generacijama, od dece do odraslih. Posebnu pažnju posvećujemo različitim radionicama, kao i specijalizovanim kursevima usmerenim na razvoj određenih aspekata kao što su konverzacija ili stručna terminologija. Svi naši kursevi su usklađeni sa standardima Zajedničkog evropskog okvira za jezike (CECRL).

Zbog čega se francuski jezik danas naziva jezikom Molijera

Kao što se engleski jezik naziva jezikom Šekspita tako se francuski jezik naziva jezikom Molijera kako zbog pravilnog korišćenje gramatičkih pravila tako i zbog savršene veštine pisanja na francuskom jeziku. Ovaj izraz nastao je u 18. veku, u periodu kada su se Molijerova dela izvodila na svim dvorovima širom Evrope i kada je francuski jezik postao jezik društvene i kulturne elite čiju titulu i danas ponosno čuva. Francuski je vekovima bio i ostao odraz učenosti i kosmopolitizma, jezik kulturnog prestiža.

Zašto učiti francuski jezik

Više od 220 miliona ljudi na pet kontinenata govori francuski jezik. Pored engleskog jezika, francuski je jedini jezik koji se uči u svim zemljama sveta. Takođe predstavlja i zvaničan jezik Evropske Unije, UN-a i velikog broja međunarodnih organizacija kao što su Unesko, NATO,  Međunarodni Olimpjski Komitet…

Francuska, ali i druge frankofone zemlje imaju aktivno učešće u svetskoj ekonomiji: Francuska je peta komercijalna sila, treća zemlja po angažovanju stranih investitora i spada u ekonomskog partnera prvog reda. S toga, pored znanja engleskog, poznavanje francuskog jezika daje Vam veće šanse pri pronalaženju zaposlenja na domaćem ali i međunarodnom tržištu rada.

Francuska je takođe i najposećenija zemlja na svetu, treća zemlja po broju stranih studenata ali i zemlja čija se distribucija knjiga i filmova nalazi odmah nakon onih koji dolaze sa engleskih govornih područja.

Najzad, učenje francuskog jezika predstavlja i ogromno zadovoljstvo budući da on predstavlja jezik ljubavi i duha. Jezik na kome je izgrađen veliki deo kulture i civilizacije, na kome je izražena jedna bogata književnost, nauka, umetnost, jezik  koji zbog svoje jasnoće, preciznosti i konciznosti daje velike mogućnosti izražavanja, jezik čijoj privlačnosti ne može odoleti nijedan prefinjeni duh.